fredag 2 maj 2008

Luffarslöjd i webb butiken




Så skoj att jag äntligen har fått med luffarslöjd i webb butiken. Ett sådant fint gammalt konsthantverk ska man verkligen se till att få kvar i kretsar runt om oss hantverkare och framför allt för er kunder som vill handla detta helt underbara skapade alster som framställs för hand av duktiga och kunniga konsthantverkare. Visst är det en del som använder maskin för att tillverka olika alster. Men det tycker jag för min del att då är det inte rent hantverk. Tackar vet jag de som sitter och böjer ståltråden för hand och sedan virar tunnare tråd runt för att på så sätt skapa de som är tänkt.


Hur länge har då luffarslöjd funnits tro? Man tror att det är från början av 1900-talet då det fanns många luffare som gick runt i bygden. Hur kom det då sig att de blev luffare? Ofta var det ont om arbete och många människor hade inget val än att ge sig ut på "luffen" för att söka sig inkomst. En del luffare började tillverka bruksföremål av just ståltråd som de senare gick runt och sålde. Luffarna sa att de "gick med trådtjack". Ordet kommer från romani och betyder att ha något till försäljning.


Brödnaggen som många använder vid brödbak är just ett luffaralster. Allra vanligast är nog vispen. Några mer alster som de tillverkade på den tiden var fönsterhakar och säkerhetsnålar. I dag ser vi mest ljusstakar och skålar. Karottunderlägg och som jag skrev högre upp i texten så kan vi även än i dag handla brödnaggar och vispar.

Så ni som skapar detta helt underbara ting i ståltråd fortsätt med det så vi i många år får se luffarslöjd ute på mässor och hantverksdagar. Och framför allt i butiker på nätet och ute i våra städer och landsbyggd.


Jeanette

Inga kommentarer: